icon for Home page
icon for Kid's Home page
icon for Digital Collection
icon for Activities
icon for Turns Exhibit
icon for In the Classroom
icon for Chronologies
icon for My Collection

Things To Do
Dress Up | 1st Person | African American Map | Now Read This | Magic Lens | In the Round | Tool Videos | Architecture | e-Postcards | Chronologies | Turns Activities

Send an E-Postcard of:
William Russell House

(c) Pocumtuck Valley Memorial Association, Deerfield MA. All rights reserved.
Contact us for information about using this image.

This substantial brick house was built for William Russell, an executive for the International Paper Company. Russell was born in Sunderland and attended Amherst College, and later worked in New York. In the 1880s he built a second home in Turners Falls, where he and his wife had their only child, Janet (b. 1886). This photograph was one of a series of photographs taken by the Howes Brothers of Turners Falls (they later relocated to Ashfield, Massachusetts). The house was probably chosen as a subject for one of the Howes' series of photographs because of its high style. Located on High Street, then an exclusive street of new houses above Turners Falls, the house represented the height of achievement. <BR> <BR>This photograph comes from the Howes Brothers collection of photographs. The Howes Brothers, based in Ashfield, Massachusetts, made more than 20,000 images of New England rural life from 1890 to around 1910, offering a glimpse into the lives of people rarely visible in history.


top of page

Share this image with a friend.
Simply enter their e-mail address below and we'll send them this image in an e-mail greeting, along with a link to see the image on our site.

To E-Mail Address *
From E-Mail Address *
From Name

* = Required

button for Side by Side Viewingbutton for Glossarybutton for Printing Helpbutton for How to Read Old Documents


Home | Online Collection | Things To Do | Turns Exhibit | Classroom | Chronologies | My Collection
About This Site | Site Index | Site Search | Feedback